Rabu, 3 Ogos 2011

Resepi Ayam Masak Kurma




Bahan-Bahan:
1/2 ekor ayam dipotong ikut citarasa
Bahan Untuk DiKisar:
3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 biji cili hijau
1 inci halia
1 inci kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
1 peket kecil serbuk rempah kurma Adabi (dibancuh dengan air)
1 batang serai (dititik)
1 keping asam jawa
2 biji buah keras (ditumbuk)
1 biji kentang (dibelah 4)
1 biji bawang besar (dibelah 4)
1 biji buah tomato (dibelah 4)
1 biji cili hijau (dibelah)
1 mangkuk santan
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar, rempah ratus, halia dan serai hingga naik bau.
2. Masukkan rempah kurma dan buah keras. Tambah sedikit air dan kacau.
3. Masukkan ayam dan kacau hingga ayam disaluti rempah dan bertukar warna agak keputihan. Tuangkan santan dan kacau sesekali hingga mendidih. Masukkan kentang dan masak sehingga kentang lembut.
4. Masukkan asam keping dan perasakan dengan garam dan gula.
5. Masukkan bawang besar dan cili hijau yang telah dibelah. Kacau sebentar dan hidang dengan nasi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan